De Wi-Fi Alliance komt met Wi-Fi HaLow dat van een uitbreiding op de IEEE 802.11ah-technologie op onder andere de 900MHz-band gebruikmaakt. Daardoor is het maximale bereik groter dan bij ‘normale’ wifi en is er minder energie nodig om de verbinding in stand te houden.

Daarmee komt de alliantie met een type wifi dat beter geschikt moet zijn voor internet-of-thingsapplicaties en smarthome-apparaten. Wi-Fi HaLow is in feite een uitbreiding van het 802.11ah-protocol. Het is onduidelijk wanneer de eerste producten met HaLow zullen verschijnen, maar The Verge gokt op ‘ergens in 2018’.

Naast de 900MHz-band kan HaLow ook in de 2,4- en 5GHz-regionen opereren. De 900MHz-band heeft als voordeel dat het in een frequentiegebied zit dat niet onder bepaalde restricties valt. Ook is het penetratievermogen van een 900MHz-signaal groter, waardoor het beter door muren en dergelijke heen kan komen, ook bij een laag energieverbruik. Hoe hoog dat energieverbruik dan precies is en hoe het protocol verder in elkaar zit, wordt niet duidelijk uit het bericht op de site van de Wi-Fi Alliance.

Er is momenteel een hoop te doen rond verbindingen over lange afstand bij een laag energieverbruik. Met het goedkoper worden van chips voor zowel zenden als ontvangen, is het aantal mogelijke toepassingen steeds groter. Andere bekende low power wide area network-technieken zijn bijvoorbeeld LoRa, NWave, OnRamp, Platanus, SigFox, Telensa, Weightless -N en -P. Sommige van die technieken hebben een maximaal theoretisch bereik tot enkele tientalen kilometers, zoals SigFox en LoRa. De technieken die het verste bereik hebben, opereren over het algemeen in de sub-gigahertz-zone bij lage tot zeer lage datadoorvoersnelheden tussen de 100-bit per seconde tot 500-kilobit per seconde. Ook maken de technieken vaak gebruik van de mogelijkheid tot het timen van contactmomenten, waardoor het energieverbruik van de apparaten nog lager wordt.

 

Bron: Tweakers