Cisco en Apple achten dualband-wifi en 2,4GHz-only niet langer geschikt voor zakelijk gebruik door de drukte op de 2,4GHz-band. Ze raden bedrijven met klem aan over te stappen op exclusief gebruik van de 5GHz-band.

Cisco en Apple hameren op het verlaten van wifi op 2,4GHz in de deze week gepubliceerde Enterprise Best Practices for Apple Devices on Cisco Wireless LAN. “Cisco en Apple raden ten zeerste aan een 5GHz-only- 802.11a/n/ac-netwerklayout te gebruiken voor alle Apple-apparaten. Er zijn geen aanbevelingen voor een 2,4GHz-only- of dualband-netwerken”, staat in het document.

De bedrijven wijzen erop dat er veel minder 5GHz-kanalen in gebruik zijn dan 2,4GHz-kanalen en dat er meer kanalen beschikbaar zijn voor netwerken voor hergebruik. Daarnaast zouden de 5GHz-kanalen minder last hebben van interferentie van apparaten die op de 2,4GHz-frequentie opereren, waarbij Cisco bluetooth, videocamera’s en magnetrons als voorbeelden noemt.

De drukte op 2,4GHz wordt al langer als probleem beschouwd. In 2013 waarschuwde het Agentschap Telecom dat door de overbelaste 2,4GHz-band bedrijfsprocessen in gevaar kunnen komen. De wildgroei van hotspots en het toegenomen dataverkeer zorgt voor congestie op 2,4GHz.

bron: Tweakers.net